Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll
    Asiakasnäkymä
    Uudenmaan TE-toimisto
    Uppdaterad 05.09.2024

    Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella

    Kriteerien täyttyessä opiskelua voidaan tukea työttömyysetuudella, jolloin opintojen ajalta voi saada työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea.
    Organisationssätt
    Hybridipalvelu (yhdistelmä etä- ja lähitoteutusta)
    Målgrupp
    Perus tai 2. asteen koulutus puuttuu,
    Avoimille työmarkkinoille suuntaava,
    Opintojen taloudelliset tuet
    Tjänstens språk
    suomi
    ,
    englanti
    ,
    ruotsi
    Kostnader

    Opintoihin voi sisältyä kurssimaksuja, opintomateriaalimaksuja tms. jotka asiakas maksaa itse.

    Kohderyhmä

    Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu on tarkoitettu työnhakija-asiakkaille, joilla on kokeilualueen kunnan toteama koulutustarve ja joilla koulutus parantaa avoimille työmarkkinoille työllistymistä.

    Deltagarens hemkommun
    Hemkommun spelar ingen roll
    Åldersgrupp
    För alla människor i arbetsför ålder

    Osallistuminen

    Voit saada työttömyysetuutta opiskelun ajalta, jos olet

    • ilmoittautunut työnhakijaksi ja työnhakusi on voimassa
    • vähintään 25-vuotias 
    • virkailijan arvion mukaan koulutuksen tarpeessa ja opiskelu parantaa ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla
    • sopinut työllistymissuunnitelmassa opintojen tukemisesta työttömyysetuudella ennen opintojen aloittamista

    Ennen opiskelun aloittamista omavalmentajasi / asiantuntijasi arvioi, täyttyvätkö työttömyysturvan saamisen edellytykset, joten ota yhteyttä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jos olet työtön työnhakija, muistathan ilmoittaa kaikista alkavista opinnoistasi asiantuntijallesi / omavalmentajallesi. Ilmoita opiskeluista myös silloin, kun et saa opintotukea.

    Tuettavien opintojen pitää olla päätoimisia. Päätoimisia ovat yleensä tutkintoon johtavat opinnot ja yleensä myösmuut opinnot, joiden laajuus on keskimäärin vähintään 5 opintopistettä  tai 4,5 osaamispistettä/opiskelukuukausi tai 25 tuntia viikossa. 

     

    Villkor för att delta i tjänsten:

    Kun haluat selvittää mahdollisuuttasi työttömyysetuudella tuettuun omaehtoiseen opiskeluun, ota yhteyttä työllisyyspalveluihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jättämällä esimerkiksi yhteydenottopyyntö Oma asiointi -palvelun kautta.

    Jos suunnitelmassasi on jos sovittu opiskelemaan hakeutumisesta, voit toimittaa omaehtoisen opiskelun tukemiseen tarvittavat lomakkeet työllisyyspalveluille käsiteltäväksi ilman erillistä yhteydenottopyyntöä. Asiasi käsittelemiseksi tarvitsemme omat perustelusi koulutustarpeelle ja koulutuspalvelun tuottajan selvityksen suunnitelluista opinnoista.

    Ratkaisu opintojen tukemisesta tulee pääsääntöisesti saada ennen opintojen aloittamista, eikä tukea myönnetä jo aloitettuihin opintoihin. Opiskelupaikan hakeminen ei kuitenkaan vaikuta työttömyysturvaasi.

    Fördelarna med deltagande:

    Omaehtoinen opiskelu parantaa ammattitaitoasi ja mahdollisuutta saada työtä ja säilyttää työpaikka.

    Toteutustapa

    Organisationssätt

    Koulutuspalvelut tuottaa oppilaitos ja etuuden maksaa Kela tai työttömyyskassa. Opintojen toteutustapa, sjainti ja kieli riippuu opinnoista, joihin olet tullut hyväksytyksi.

    Opintojen vähimmäis- tai enimmäiskestoa ei ole rajoitettu laissa, mutta työttömyysetuutta omaehtoisten opintojen ajalta voit saada enintään 24 kuukautta kutakin työllistymissuunnitelmassa sovittua opintokokonaisuutta kohden. Peruskouluopintojen enimmäistukiaika voi olla 48 kuukautta, jos tarve perusopinnoille on todettu.

    Millaisia opintoja voidaan tukea?

    • Työttömyysetuudella tuettavan omaehtoisen opiskelun tulee olla päätoimista. Sellaisia ovat opinnot,
      • joiden tavoitteena on alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaminen (=tutkinnonsuoritusoikeus) ja
      • opinnot, joiden laajuus on keskimäärin vähintään 5 opintopistettä / 3 opintoviikkoa / 4,5 osaamispistettä opiskelukuukautta kohden tai
      • 25 tuntia viikossa, jos opintojen laajuutta ei ole määritelty opintoviikkoina, opintopisteinä tai osaamispisteinä.
    • Koulutuksen opetusmenetelmät ja toteuttamistapa eivät vaikuta tulkintaanopintojen päätoimisuudesta.
    • Työttömyysetuudella tuetaan vain opintoja, joiden katsotaan olennaisesti parantavan kyseisen asiakkaan mahdollisuuksia työllistyä avoimille työmarkkinoille. Painopiste on lyhyissä koulutuksissa, jotka tukevat nopeaa työmarkkinoille pääsyä.
    • Lisensiaatin tai tohtorin tutkintoon johtavia opintoja ei tueta.
    • Opintojen tukemisesta pitää sopia työllistymissuunnitelmassa pääsääntöisesti ennen niiden alkua. Myös kesken olevia opintoja voidaan tukea, jos ne on aloitettu työsuhteen aikana tai jos niiden keskeyttämisestä on vähintään vuosi.