Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hoppa till huvudinnehåll

Kielitaitotasojen luokittelut ja kuvaukset

Luku- ja kirjoitustaidoton: Henkilö ei osaa lukea tai kirjoittaa lainkaan.

 

LK1 Lukutaitotaso 1

LK1 Heikko luku- ja kirjoitustaito (latinalainen kirjaimisto): Henkilö ei lue eikä kirjoita lainkaan latinalaisella kirjaimistolla lainkaan tai henkilö tunnistaa joitakin merkkejä ja hallitsee joitakin äänne-kirjain-vastaavuuksia. Hän pystyy  mahdollisesti lukemaan äänteitä, tavuja tai sanoja, mutta lukeminen on hyvin työlästä ja vie hyvin  paljon aikaa.  Henkilö ei selviydy useamman lauseen tai lyhyenkään tekstin lukemisesta. Henkilö ei pysty kirjoittamaan tunnistettavia tavuja tai sanahahmoja kuullun pohjalta. LK1-kategoriaan kuuluvat myös he, joilla opiskelutaidoissa on hyvin paljon puutteita ja tarvetta kehittämiselle. Tällöin  lukutaitoa saattaa olla edellä kuvattua enemmän. 

 

LK2 Lukutaitotaso 2

LK2 Luku- ja kirjoitustaidon alkeet (latinalainen kirjaimisto): Henkilö osaa lukea latinalaisilla kirjaimilla, mutta lukutaito ei riitä opiskeluun. Henkilö pystyy selviytymään lyhyen tekstin lukemisesta, mutta lukeminen on tyypillisesti työlästä ja  vaivalloista ja vie kohtuuttoman paljon aikaa. Myös tarkkuudessa on usein merkittäviä puutteita.  Henkilö pystyy kirjoittamaan tunnistettavia sanahahmoja kuullun perusteella, mutta epätarkkuuksia on paljon ja kirjoittamisen on työlästä ja hidasta.

 

Aloitustaso 0: Henkilöllä ei ole kyseisen kielen kielitaitoa. 

 

A1 Alkeistaso / Peruskielitaito: Suppea viestintä kaikkein tutuissa tilanteissa

A1.1 Kielen alkeistaito: Henkilö selviytyy joskus helpoista ja yleisistä viestintätilanteista tuen avulla. Hän tarvitsee paljon apukeinoja kuten ilmeitä. Hän osaa ilmaista itseään jonkin verran ja kirjoittaa joitakin sanoja ja sanontoja.

A1.2 Kehittyvä alkeistaito: Henkilö selviytyy joskus yleisistä ja toistuvista viestintätilanteista, usein tuen avulla. Hän käyttää eniten yleisiä sanoja ja ilmauksia. Hän ymmärtää tuttua sanastoa ja hidasta puhetta.

A1.3 Toimiva alkeistaito: Henkilö selviytyy perustason sosiaalisesta ei-työelämään liittyvästä kanssakäymisestä. Hän ymmärtää yksinkertaista, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää kirjoitettua tekstiä ja hidasta puhetta asiayhteyden tukemana. Hän pystyy löytämään tarvitsemansa yksinkertaisen tiedon lyhyestä tekstistä. Henkilö pystyy kertomaan arkisista ja itselleen tärkeistä asioista käyttäen suppeaa ilmaisuvarastoa ja kirjoittamaan yksinkertaisia viestejä ja ääntää harjoitellut ilmaisut ymmärrettävästi.

 

A2 Kehittyvä peruskielitaito: Tärkeimpien viestintätilanteiden perustarpeet ja lyhyt kerronta

A2.1 Peruskielitaidon alkeet: Henkilö pystyy keskustelemaan tutuissa ja arkisissa viestintätilanteissa. Hänen täytyy usein pyytää toistamista tai selvennystä. Hän ymmärtää ja osaa kirjoittaa lyhyitä ja helppoja tekstejä.

A2.2 Kehittyvä peruskielitaito: Henkilö selviytyy kohtalaisesti erilaisista arkisista viestintätilanteista. Hän ymmärtää pääasiat helposta tekstistä ja puheesta. Hänen täytyy joskus pyytää toistamista tai selvennystä. Hän osaa kirjoittaa arkisista asioista.

 

B1 Keskitaso / Itsenäisen kielenkäyttäjän kielitaito: Arkielämän viestintätilanteissa selviytyminen

B1.1 Hyvä peruskielitaito: Henkilö osaa melko helposti keskustella arkisissa viestintätilanteissa. Hän ymmärtää pääasiat ja joitakin yksityiskohtia selkeästä tekstistä ja puheesta. Hän osaa kiertää tai korvata sanoja. Hän osaa kirjoittaa lyhyesti mutta ymmärrettävästi.

B1.2 Sujuva peruskielitaito: Henkilö pystyy osallistumaan keskusteluun melko helposti jopa vaikeammissa viestintätilanteissa. Hän ymmärtää pääosin selkeää puhetta, keskustelua ja tekstejä. Hän käyttää melko laajaa sanastoa ja osaa kertoa asioista kuvailevasti. Hän osaa kirjoittaa lyhyitä selkeitä tekstejä.

 

B2 Itsenäinen taitotaso: Selviytyminen viestintätilanteissa syntyperäisten kanssa

B2.1 Itsenäinen peruskielitaito: Henkilö pystyy viestimään hyvin myös joissain uusissa viestintätilanteissa ja korjaamaan omaa puhetta. Hän ymmärtää ja pystyy seuraamaan melko vaikeaa puhetta ja tekstiä. Hän osaa ilmaista itseään melko selkeästi ja hänellä on hyvä sanavarasto.

B2.2 Itsenäinen kielitaito: Henkilö pystyy viestimään hyvin erilaisissa uusissa viestintätilanteissa. Hän ymmärtää monipuolisesti erilaisia tekstejä ja puhetta ja osaa arvioida niitä kriittisesti. Hänen ääntämisensä on selkeää ja hän osaa kirjoittaa hyvin muotoiltuja tekstejä.

 

C Ylin taso / Taitavan kielenkäyttäjän kielitaito: Selviytyminen monissa vaativissa viestintätilanteissa

C1 Taitava kielitaito: Henkilö osaa keskustella erittäin hyvin kaikenlaisissa viestintätilanteissa. Hän osaa käyttää kieltä monipuolisesti ja joustavasti. Hän ymmärtää erittäin hyvin pitkiä esityksiä ja tekstejä yleisistä aiheista. Hänellä on laaja sanavarasto ja hän osaa kirjoittaa hyvin muotoiltuja tekstejä monimutkaisistakin aiheista.

C2 Äidinkielen kaltainen kielitaito: Henkilö käyttää kieltä äidinkielen kaltaisesti.